A Cau d'Orella

Crònica i Reflexió sobre la Cavalcada de les Magues de Gener

 

La cavalcada de les magues de gener és una festa per la infància. Es tracta de donar l’oportunitat als xiquets i xiquetes de València de ser protagonistes del carrer, amb tot un seguit d’actuacions dirigides a fer comboi alhora que fer democràcia.

La cavalcada d’enguany va encetar-se al voltant de les 11:00 amb un rebombori de gent que es va congregar al voltant del Parterre. Col·lectius de tota mena i de tots els colors van cridar l’atenció de participants i gent encuriosida que passejava pel centre de la ciutat en el primer diumenge de 2018.

El conjunt traspuava eclecticisme i alhora valencianisme. Al voltant de la estàtua de Jaume I es congregaven dones amb indumentàries de finals del segle XIX, les sufragistes; hi havia qui s’enrotllaven a si mateixos sota un faixó que feia metres i metres de llargària, muixeranguers; aldarull de dolçainers calfant, bolivians amb indumentària folklòrica blanca i ultra cromàtica; cabuts i gegants… I les tres magues de gener fraternitat-sororitat, llibertat i igualtat sobre un carruatge de cavalls.

D’entre tots, els protagonistes d’aquest dia són els més menuts. Ells van ser els principals dipositaris dels valors que representen les magues, valors que es van materialitzar en els presents que s’entregaren en mà als xiquets. Hi havia llapis de colors per a donar forma i color al seu imaginari, retallables de coloms de la pau i trèvols que simbolitzaven l’ecologisme (temàtica d’enguany) i llavors-refugiades per a acollir-les i collir-les a la pròpia llar.

El recorregut de la cavalcada s’iniciava en el Parterre a la banda del carrer de la Pau, el qual es recorria fins arribar a la Plaça de la reina. Continuava pel carrer de Sant Vicent i concloïa en la plaça de l’Ajuntament, front al balcó de l’Ajuntament. Durant la marxa es feren parades per a balls tradicionals valencians, muixerangues, batucades, exhibicions diverses i balls de tots els colors.

En arribar les magues a l’Ajuntament, pujaren al balcó i expressaren una a una el seu missatge a la ciutadania que a sota es reunia. En el balcó hi eren també Cristina Escrivà, creadora i organitzadora de la cavalcada, així com l’alcalde de la ciutat Joan Ribó. En acabar el parlament, el cantaor i difusor cultural Pep Gimeno “Botifarra” va cloure l’acte amb la interpretació de la “Malaguenya de Barxeta”.

 

“Pau i cultura” va ser una de les consignes més sentides durant la marxa i amb especial força a l’arribada dels col·lectius front al balcó de l’Ajuntament. No podem sinó condemnar els congregats amb cap altre fi que tirar per terra la festa, els quals reaccionaren amb un sorprenent crit de “incultura”. Feien així palès qui està a favor de la humanitat i treballa i celebra per ella, i qui s’hi oposa tot i donant veu als valors contraris.

Llibertat, igualtat i sororitat-fraternitat són els valor que representen les magues. Enguany s’ha sumat el terme de sororitat, amb què es vol avançar cap a un llenguatge i un món més equitatiu.

D’entre els tres valors, potser siga la igualtat el que més cal pensar. Com que iguals si som diferents un dels altres? No volem precisament promoure la diferència, allò que enriqueix?

És evident que tots som diferents, i tal diferència ens enriqueix. La igualtat, tot i no ser directament enriquidora, cal promoure-la perquè ella consolida una base sobre la què poder construir la societat que volem. Tots som iguals en tant que ciutadans pertanyents al teixit cívic; davant dels serveis públic, per exemple. Per altra banda, sense igualtat tampoc no hi hauria possibilitat de diferència.

La imatge logotip de la Setmana de la Infància vol representar esta riquesa que entranya ser iguals i diferents alhora: un xiquet i una xiqueta, cadascú amb una mirada pròpia que els fa irreemplaçables, comparteixen tanmateix un altre mirada que els permet, ens permet, un projecte comú.

Clica per llegir els discursos de les Magues.

 

Text: David García Justicia

 

FOTOS MEDIOS (176) FOTOS MEDIOS (86) 6B4B7579_Multimedia-ampliada