A Cau d'Orella

ELS PREMIS MIQUELET 2017

ELS PREMIS MIQUELET 2017 GUARDONEN UN TREBALL SOBRE LA MÚSICA COM A EINA PEDAGÒGICA I L’OBRA DE TEATRE ‘MARUSKA’ 

 

A la 30ª edició d’aquestos guardons, presentada per Josep Manel Casany, s’han lliurat els Miquelets d’Honor 2017 a Maria Conca i a l’Associació de Juristes Dones d’Alzira

 

València, 25 de novembre de 2017

 

La Societat Coral el Micalet ha celebrat hui la 30ª edició del tradicional lliurament dels seus guardons anuals, els Premis Miquelet. Els guanyadors han sigut  Daniel Vidal Ribero que amb l’obra ‘Simfonies d’aula, experiències pedagògiques d’un professor de Música a la vora del Montgó’ ha aconseguit l’Enric Soler i Godes d’experiències pedagògiques; i Adrian Novella Sanvictoriano, que ha estat guardonat amb el Micalet de teatreamb l’obra ‘Maruska’. El premi Joan Coromines, d’investigació filològica, històrica o cultural enguany ha quedat desert.

 

La vetlada literària ha començat amb la signatura del protocol de donació del piano i de les partitures del Mestre Manuel Palau per part del seu net, Vicent Almenar Palau, a la Societat Coral el Micalet.

 

Seguidament s’ha procedit al lliurament de la beca d’estudis musicals, atorgada pels ex alumnes de l’Institut Obrer de València a Izan Pinto Fortea, de primer curs d’Ensenayment Professional en l’especialitat de piano; i la beca d’ensenyament professional, atorgada per la SC el Micalet a Ariadna Morente Gutiérrez, de tercer curs d’Ensenyament Professional en l’especialitat de piano. EI guardó de Difussió del Patrimoni Cultural, atorgat pel club de viatges Fil per Randa, ha recaigut en el col·lectiu Feministes de Carrer (Fem Carrer), pel seu treball per a reviure els barris amb una perspectiva més humana i dinàmica. A continuació, el president de la SC el Micalet, Tonetxo Pardinyas, ha fet el lliurament dels premis Enric Soler i Godes d’experiències pedagògiques, i el Micalet de teatre.  La música durant la vetlada literària ha estat a càrrec de Mireia Vives i Borja Penalba.

 

I la nit ha arribat als tradicionals i prestigiosos Miquelets d’Honor que enguany han rebut l’Associació de Juristes Dones d’Alzira, com a Miquelet d’Honor col·lectiu; i la doctora en Filologia Catalana i activista social, Maria Conca, com a Miquelet d’Honor individual. Però abans de lliurar-los, s’han imposat les insígnies d’or de la Societat Coral el Micalet als socis de més de 50 anys d’antiguitat a l’entitat: Josep Pardo Navarro i Joan Josep Redó Fleta.

 

En la seua intervenció adreçada als Miquelets d’Honor 2017, Pardinyas ha destacat que “la felicitació més especial de la nit és, com no, per als nostres Miquelets d’Honor, per a les dones juristes d’Alzira, pel seu treball en un camp tan poc permeable a la nostra llengua i cultura com és la judicatura. Una feina necessària que ha de reconèixer tota la ciutadania. I per a la nostra Miquelet individual, Maria Conca, a tota l’experiència de treball i lluita al servei del País i de la nació sencera. Aquests exemples esn han de donar l’empenta necessària per continuar treballant i lluitant pel nostre país i pels nostres drets, tant individuals com a col·lectius, tant socials o laborals, com a polítics”.

 

Pardinyas ha continuat el seu parlament reclamant que “en el moment d’iniciar la seua marxa la nova televisió valenciana, À Punt, s’inicie el procés de reciprocitat dels senyals dels mitjans públics de tots els territoris de parla catalana. Perquè volem veure IB3 i volem tornar a veure amb normalitat TV3. Si la posada en marxa d’Àpunt és vital per al País Valencià, la seua consciència i la seua vertebració com a País, l’espai comunicatiu comú és vital per a la pervivència de la nostra cultura i llengua comunes”.

 

Al seu discurs, el president de la SC el Micalet ha subratllat que “com a entitat cívica que és el Micalet, no podem fer una altra cosa que posicionar-nos frontalment en contra de l’empresonament de representants de la societat civil, com és el cas de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, presidents d’ANC i Òmnium Cultural, processats en un intent de callar la veu popular. Quan, com passa ara, des de l’Estat espanyol se li dóna canxa a l’extrema dreta per fer recular qualsevol reivindicació cívica, social o política, hem d’estar preparats per mantenir-nos ferms i poder així continuar avançant. Defensem tots, encara que haja de ser a mossos, la nostra llengua, els nostres drets individuals i els nostres drets col·lectius com a poble. O com deia Fuster a Castelló fa 45 anys: o ens refem en la nostra unitat o serem destruïts com a poble”.

 

A més a més, la gala dels Premis Miquelet 2017 ha comptat amb la presència d’entitats com la Federació de Cors Clavé, Acció Cultural del País Valencià, Ca Revolta, Escola Valenciana, la Fundació Sambori, la Plataforma per la Llengua, entre d’altres. I també han assistit autoritats com ara el president de les Corts Valencianes, Enric Morera; l’alcalde de València, Joan Ribó; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, Glòria Tello; el conseller d’Hisenda, Vicent Soler; el secretari autonòmic de Justícia, Ferran Puchades; el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona; el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano; el diputat de Compromís al Congrés, Enric Bataller; la vicepresidenta de la Diputació de València, Mª Josep Amigó, entre d’altres. La cloenda de l’acte ha sigut amb la Colla de Dolçaines i Tabals del Micalet, que ha interpretat la Muixeranga.