A Cau d'Orella

La Cavalcada de les Magues de Gener ompli els carrers de València

La Cavalcada de les Magues de Gener ompli d’il·lusió, música i color els carrers de València


València, 12 de gener de 2020

La Cavalcada de les Magues de Gener, organitzada per la Societat Coral el Micalet, ha omplit aquest matí els carrers de València de música, il·lusió, alegria i color en la cinquena edició d’aquesta expressió cívica, festiva i multicultural, destinada als xiquets i xiquetes, que ha celebrat el solstici d’hivern baix el lema L’Horta no és toca. [Veure documentació adjunta].

La societat musical havia convocat a la ciutadania a aquesta cavalcada, que culmina la Festa de la Infantesa 2020, en la qual han participat més de 500 persones en grups de dolçaina i tabal, batukades, muixerangues, dansa,  formacions musicals, gegants i cabuts, animadors, associacions, institucions… Un públic nombrós, i especialment els xiquets, ha gaudit d’aquesta desfilada laica que és possible gràcies a la col·laboració solidària i altruista de més de 48 organitzacions culturals de diverses comarques d’Alacant, Castelló i València.

Les Magues de Gener, encarnades aquest any per la periodista i exdiputada en les Corts Valencianes, Llum Quiñonero (Llibertat); la professora d’anglès i sindicalista, Beatriu Cardona (Igualtat); i la professora i ecologista, Lucrecia Manzanares (Fraternitat-Sororidad); han repartit màgia amb serpentines, xicotets regals artesans (flors de papiroflexia, contes, adhesius, txapetes, banderoles, separadors de llibres, caretes de xiqueta lluna i xiquet sol), llavors de faves, garrofó, dacsa i caramels, globus, taronges… en un any en el que les seues varetes màgiques estaven rematades amb hortalisses com a metàfora de la defensa de la comarca de L’Horta.

La cavalcada ha tingut el mateix recorregut que en anys precedents: ha començat en el Parterre i ha seguit pels carrers de la Pau i Sant Vicent fins a arribar a la plaça de l’Ajuntament on les protagonistes han oferit uns breus discursos des de la balconada del consistori.

Llibertat, Igualtat, Fraternitat-Sororidad
La maga Llibertat ha dit que el valor que ella encarna “és una glopada d’aire fresc, l’aliment dels somnis, la matèria per mirar el que ens envolta, per obrir nous camins. La Llibertat és la mare de l’audàcia, de la creativitat, del canvi, del creixement per a xiquets i xiquetes que també sou ciutadania i la matèria amb la qual construir societats més justes”.

Igualtat ha exposat als nens que “teniu que recordar sempre que totes les persones hem nascut iguals, tenim el mateix dret a viure en pau i felicitat, i a poder complir els nostres somnis. Qui diu que som diferents s’equivoca perquè només veu un color en la pell, un cos de dona o d’home, un origen proper o llunyà, i es perd el més important: el cor que batega dins de totes les persones és igual”.

Fraternitat-Sororidad ha destacat en el seu discurs que aquests dos conceptes “han fet possible l’evolució de la humanitat; sense ells, ningú ajudaria ningú, la gent no s’abraçaria, no s’agafaria de la mà; no podríem aprendre dels altres. Aquests valors ha indicat “ens ajudaran a estar més a prop entre nosaltres i més prop de la terra”.

L’actuació d’Al Tall, que s’ha reunit excepcionalment per a l’ocasió, i del grup Pignatelli ha estat una de les grans novetats d’aquesta edició al final d’aquesta desfilada festiva. Pignatelli ha interpretat diverses albaes dedicades a les Magues de Gener i a L’Horta, i Al Tall ha seguit la celebració cantant Tio Canya. L’acte ha finalitzat amb l’actuació de les muixerangues acompanyades per tots els grups de dolçaina i tabal.

Un èxit i balanç molt positiu
Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral el Micalet, ha assegurat que “la cavalcada ha estat tot un èxit i el balanç és molt positiu per l’increment de participants i per la presència i felicitat de molts xiquets”. Pardiñas considera que “és una edició que impulsarà la consolidació d’una celebració solidària i inclusiva que intentem millorar any rere any”.

Per la seua banda, Cristina Escrivà, coordinadora del projecte i membre de la junta directiva de la societat musical, subratlla que “la resposta de la ciutadania ens convida a seguir treballant en aquest projecte per gaudir de l’alegria i la il·lusió de la infantesa. Escrivà, ha afirmat que “hem vist una cavalcada molt bonica, repleta d’emocions i amb tres dones com a referents; hem d’agrair la solidaritat i l’altruisme d’associacions i persones, per compartir la seua música, danses, cançons, animacions… amb els xiquets”.

Activitats culturals
El Micalet ha realitzat diverses activitats culturals que han jalonat la Festa de la Infantesa des de fa dos setmanes. La societat musical va publicar el llibre Cançons laiques 2 en el qual han participat 15 poetes que han col·laborat en aquest treball que inclou un disc amb diverses cançons infantils i va inaugurar l’exposició La màgia de la infantesa, amb fotografies de Miquel Gómez Sahuquillo.

L’entitat també va presentar el llibre La il·lusió ens uneix, que recopila gràficament les quatre edicions precedents baix el prisma de diferents fotògrafs que han reflectit en les seues instantànies l’alegria dels xiquets i xiquetes al pas de la cavalcada i la participació de la ciutadania. Així mateix, el Centre del Carme va rebre, el dijous passat, la visita de les Magues de Gener que va fer lliurament d’unes llavors als xiquets, un obsequi relacionat amb el lema d’aquesta edició.

Experiència inoblidable
Les magues d’anteriors edicions, després d’un lustre de Festa de la Infantesa, valoren la seva participació en la cavalcada com una “experiència inoblidable” i fantàstica en la qual “es situa a la dona en un punt àlgid”. El goig, la felicitat, els valors de germanor, humanitat, el respecte a altres cultures i veure la il·lusió dels nens van suposar “un regal” en un dia “carregat de màgia” i de “sentiment d’orgull”.

Aquestes dones van experimentar un cúmul d’emocions que els van contagiar “els xiquets amb els seus somriures” i la importància de veure que havien passejat “els tres valors més grans que té la humanitat” i això suposa obrir un camí d’esperança i “una oportunitat de canvi” perquè “la felicitat és sempre revolucionària”. L’ajuda de les persones i d’un teixit associatiu que crea bellesa i la comparteix és fonamental, “la màgia, com la vida, demana una forta dosi de voluntat i il·lusió”.

 

Magues de Gener.Cabalgata Magues de Gener 2506 Magues de Gener. Muixerangues 2222 Magues de Gener. Dolçaina 0021