Miquelets d’Honor

Els Miquelet d’Honor s’atorguen, des de l’any 1988, per acord de la Junta Directiva de la Societat Coral el Micalet a aquelles persones i entitats que, per la seua trajectòria cívica o cultural en defensa de la nostra identitat nacional, en siguen mereixedores.

Des de 2005, coincidint amb el centenari de la Societat Coral el Micalet, es donen de dues formes: a títol individual (persones) i a títol col·lectiu (entitats).

Els guardonats, fins ara, han estat els següents:

Enric Tàrrega i Andrés
Miquelet d'Honor 1988

Per la seua lluita personal en defensa de l’identitat nacional del País Valencià.

Enric Soler i Godes
Miquelet d'Honor 1989

Per la tasca pedagògica duta a terme al llarg de la seua vida, en l’ensenyament del valencià a l’escola i la dignificació de la llengua.

Vicent Ventura i Beltran
Miquelet d'Honor 1990

Per la lluita d’un home d’esquerres, defensor del País i precursos de les institucions europees.

Francesc de P. Burguera
Miquelet d'Honor 1991

Pel bon fer d’un polític honest i honrat. Pel bon fer d’un periodista compromés i conseqüent.

Eliseu Climent i Corberà
Miquelet d'Honor 1992

Per tota una vida consagrada i dedicada a la política i la cultura del País Valencià i de les terres de parla catalana.

Matilde Salvador
Miquelet d'Honor 1993

Per posar la música al més alt nivel… a l’abast de la cultura dels valencians. Per posar-li música a aquest País.

Francesc Ferrer i Pastor
Premi Extraordinari Miquelet 1993

Per tota una vida dedicada a la recopilació lexicogràfica del valencià plasmada en una abundosa obra publicada.

Ramon
Lapiedra
Premi Extraordinari Miquelet 1993

Per la defensa aferrissada de la llengua, des del càrrec de Rector de la Universitat de València.

Ovidi
Montllor
Miquelet d'Honor 1994

Per donar a tots els que estimem la llengua eixe tarannà tan personal, eixa màgia tan singular de totes les teues cançons.

Carme Miquel i Diego
Miquelet d'Honor 1995

Per la lluita incansable en la implantació del valencià a les escoles. Per la lluita mantinguda des dels sindicats de mestres (SET). Per la creació i la tasca d’Escola Valenciana.

Enric Valor i Vives
Miquelet d'Honor 1996

Per l’impressionant legat de tota una vida dedicada a escriure… Per la fastuosa riquesa lingüística, una narrativa meravellosa i unes descripcions de paisatges sense parangó.

Al
Tall
Miquelet d'Honor 1997

Per posar el folk valencià als cims més alts… Per fer cultura per al poble des de la cançó, per una lluita compromesa.

Universitat de València
Miquelet d'Honor 1998

Per la defensa de la unitat de la llengua, des del prestigi de la màxima institució docent valenciana.

Centre Excursionista
Miquelet d'Honor 1999

Per treball de recuperació de topònims i marcació de les vies i senders de les muntanyes valencianes, acostant el medi a tots els ciutadans.

Josep
Iborra
Miquelet d'Honor 2000

Per una vida dedicada a la investigació històrica. Per la creació dels cursos de valencià de l’ICE de la Universitat de València, amb la voluntat d’incorporar la llengua al nivell universitari.

Ximo
Michavila
Miquelet d'Honor 2001

Per ensenyar el dibuix i les arts plàstiques a generacions de mestres. Per deixar una excel·lent i abundosa obra pictòrica i haver estat sempre un artista compromés, sense oblidar mai les seues arrels.

Salvador Mercado
Miquelet d'Honor 2002

Per haver dignificat el folklore valencià a través d’Alimara, estudiant-lo, catalogant-lo, ensenyant-lo i divulgant-lo, per a que siga conegut i estimat per la resta del poble.

Manuel
Muñoz
Miquelet d'Honor 2003

Per considerar-te un valencià més i demostrar a tothom que són valencians no solament els qui han nascut ací, sinó tots els que hi viuen i treballen al País Valencià i tenen voluntat de ser-ho.

Joan Francesc Mira i Casterà
Miquelet d'Honor 2004

Per dedicar tota una vida a la investigació històrica, ser un escriptor talentós que ha reproduït en la seusa literatura una aproximació històrica dels fets que ens identifiquen al llarg dels segles com a poble valencià.

Carles
Santos
Miquelet d'Honor 2005

Per la revolució en la interpretació de la música… Per la metamorfosi produïda en les bandes de música que dirigeixes. Pel teu talent musical.

Muixeranga d'Algemesí
Miquelet d'Honor 2005

Per la vostra música… Pels vostres castells, pilars i torres d’hòmens, dones i xiquets, que heu escampat arreu les terres del nostre domini lingüístic.

Fundació Sambori
Miquelet d'Honor 2006

Per la defensa aferrissada de la llengua i l’organització de concursos on participen milers de xiquets de tot el País Valencià. Per ser el suport d’Escola Valenciana.

Vicent Pitarch i Armela
Miquelet d'Honor 2006

Per ensenyar amb dignitat els drets que tots tenim com a poble… Per estar lluitant des de les institucions i mantenir-te exemplarment en la línea política que pertoca, en defensa de la nosta cultura.

Paco
Muñoz
Miquelet d'Honor 2007

Per ensenyar a cantar als xiquets, futur del poble, les cançons populars. Per cantar a les nostres muntanyes, rius i fonts. Per cantar amb eixa candidesa en que sols tu saps fer-ho.

Per
l'Horta
Miquelet d'Honor 2007

Per la defensa de les terres que la barbàrie ha arrabassat. Per la defensa del paisatge que envolta la ciutat de València i que els depredadors van engolint-se amb el negoci de la rejola.

Assoc. Tractat d'Almisrà
Miquelet d'Honor 2008

Per reproduir la nostra història amb la fidelitat que li pertoca, per a que les futures generacions no obliden d’on venim i on volem anar.

Vicent
Partal
Miquelet d'Honor 2008

Per ésser un professional com cal, defensant des de VilaWeb tots els camps de la informació, donant el punt de vista de la nostra realitat nacional, front a l’ocupació quotidiana que ens envolta.

Enric Solà i Palerm
Miquelet d'Honor 2009

Per l’activitat incansable, les publicacions com a estudiós i divulgador del dret foral valencià, fent possible la seua actualització i recuperació legal.

Salvem el Botànic
Miquelet d'Honor 2009

Per la lluita mantinguda contra l’especulació del territori… Per la defensa aferrissada de l’entorn del Jardí Botànic, integrant-hi els espais del voltant, amb visió de futur.

Josep Luís Bausset i Ciscar
Miquelet Extraordinari 2010

La fidelitat al seu País, indestructible al llarg dels seus 101 anys, fa d’en Bausset un exemple per a tots nosaltres. Sense escarafalls, discretament, ens va ensenyar a no defallir en la defensa de la nostra cultura i els nostres drets.

Didín
Puig
Miquelet individual 2010

Com a dona i com a valenciana, Didín ens demostra com pots sempre enfrontar-te a allò que hi haja i, sigues on sigues, ací o a París, pots treballar pel teu País; per la teua cultura. Això, al llarg d’una vida, sense descans.

Escola Valenciana
Miquelet col·lectiu 2010

Escola Valenciana és la més gran demostració de com un poble pot treballar organitzadament, de nord a sud del nostre País Valencià, per defensar la nostra llengua i garantir un ensenyament públic, en valencià, de qualitat, laic i arrelat al Medi.

Antoni
Miró
Miquelet Extraordinari 2011

Antoni Miró, alcoià, és la millor representació de l’artista compromés amb el nostre País, la nostra cultura i la nostra gent. Amic dels amics, guarda present memòria d’un altre gran lluitador, l’Ovidi.

Maria del Mar Bonet
Miquelet individual 2011

Des de Mallorca, ha sigut, al llarg de la seua carrera musical, la gran veu dels Països Catalans. La seua estima pel País Valencià, ens ompli de goig. El seu treball per la nostra cultura, ens esperona a continuar treballant.

Centre d’Estudis Contestans
Miquelet col·lectiu 2011

El treball d’investigació, rigorós i i discret, que du a terme des de Cocentaina i en altres nombrosos llocs, ens fa sentir orgull d’aquests valencians que ens recorden la nostra història; aquesta història que ens volen amagar.

Isabel-Clara Simó
Miquelet individual 2012

És alcoiana i una de les autores modernes més importants de literatura catalana. A més, és una persona lluitadora i implicada en nombroses activitats, cíviques i polítiques sempre en defensa dels Països Catalans

Falla Na Jordana
Miquelet col·lectiu 2012

En el món de les falles cal destacar el treball i el saber fer de Na Jordana. On la nostra cultura es respecta i es defensa. Les seues falles, els seus betlems, el seu Tirant de lletra, ens fan presents llengua, cultura i tradicions; totes ells nostres. Malgrat que l’encarcarament regnant no sap reconèixer el seu treball, ells, fidels al País, continuen.

Rafael
Sena
Miquelet individual 2013

D’ell podíem dir que és un dels incombustibles de la ciutat de València. La estima pel País Valencià la seua ciutat i ha fet que, al llarg de la seua vida estudiés diferents aspectes de la història, de la vida de València, teatres, carrers, …

Obrint
Pas
Miquelet col·lectiu 2013

Quan ningú creia, ells van creure. I ens han deixat 20 anys de música per a nosaltres i els nostres fills. Obrint Pas a ajudat a perdre la por a cantar en valencià arreu del món. Ens han fet sentir l’orgull propi per allò que feien ells. Els hem fet nostres.

Lluís Miquel Campos
Miquelet individual 2014

Els pioners són les persones valentes que ens van obrint camins. Aquest és el cas de Lluís Miquel. Qui ho és, però, ho és sempre. Després d’obrir portes amb la cançó, li les va obrir a molts més al camp de la producció audiovisual i musical amb els estudis Tabalet. Un gran treball pel País que potser no hem sabut valorar bé.

Assemblea de Veïns de Benimaclet
Miquelet col·lectiu 2014

Nascuda a Benimaclet als 80, ha participat a totes les lluites reivindicatives, tant a les del barri, com a les de la ciutat i del País. I sempre, amb la mirada posada en el referent nacional dels Països Catalans.

Manuel Boix
Miquelet individual 2015
Associació Cultural "El Tempir" d'Elx
Miquelet col·lectiu 2015
Marc Granell
Miquelet individual 2016
Falla Arrancapins
Miquelet col·lectiu 2016