A Cau d'Orella

Presentació del conte: Les 3 magues de gener i del projecte de la Setmana de la Infantesa

La NAU, Universitat de València, 14 de desembre de 2015.

Aquesta presentació va girar en torn al projecte de la Setmana de la Infantesa encapçalat per Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral “El Micalet” i Cristina Escrivà Moscardó, de l’Associació Cultural  Institut Obrer. La presentació fou iniciada per Antonio Ariño, Vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, que va destacar la importància de la memòria del passat, plasmat en aquest tipus d’actes que rememoren la història.

Segons Tonetxo Pardiñas la Festa de la Infantesa vol enlluernar la importància que les xiquetes i els xiquets tenen en la societat, ja que representen el futur i són un element definitori fonamental del món, destacant el paper que va tenir l’Associació Cultural Institut Obrer a l’avantguarda de la recuperació de la memòria històrica al País Valencià.

Cristina Escrivà va parlar del projecte més profundament, definint els actes que es van a realitzar (la exposició a la Societat Coral “El Micalet”, un concert de corals el pròxima 28 de desembre una cavalcada el 3 de gener), i contextualitzant la situació en la qual aquesta Setmana de la Infantesa es va celebrar per primera volta: A la València  capital de la República en desembre de 1936 i gener de 1937.

Unes festes que van estar marcades per la guerra civil, en les quals molts nois i noies arribaven refugiats des de molts punts d’Espanya fugint de les bombes. Aquesta celebració es centrava amb activitats dinàmiques, com la que enguany s’ha volgut recuperar. La memòria d’uns temps on la solidaritat i el futur eren elements centrals de la societat, com avui en dia hauria de ser.

A més, s’ha escrit “Les tres magues de gener”, que personifiquen a la Igualtat, la Llibertat i la Fraternitat.  El conte  ve acompanyat d’un glossari de paraules per tal de que a més de ser dinàmic, siga educatiu.

La presentació va tenir un parèntesi de diversió acompanyada de reflexió amb la intervenció de Juanito Maraca, que parlà de la necessitat d’educar als xiquets i xiquetes en laïcitat, allunyats del dogmatisme de les religions, i també va denunciar el dèficit d’atenció que hi ha en aquesta societat respecte a la infantessa. Ell  va participar en la exposició de la Societat Coral “El Micalet”, aportant escultures que havia realitzat reutilitzant ampolles de plàstic, i va fer una mostra de les performance que ell feia, transmetent d’aquesta manera la importància del reciclatge i la necessitat de que els xiquets siguen educats i conscients d’això, per tractar de mitigar tots els problemes que la societat capitalista i consumista ens provoca, tant a nosaltres com al món.

També va parlar l’il·lustrador del conte, Román Sánchez, que va destacar la facilitat de plasmar els ideals que la festa assumeix en les imatges del conte, tractant de fugir dels contextos fotogràfics als quals estem habituats i també dels tòpics que s’associen a les imatges infantils, establerts per Disney, etcètera.

Per finalitzar la presentació, Cristina Escrivà va explicar la investigació que hi ha darrere del projecte, amb l’estudi d’imatges dels anys en els quals es va celebrar la Setmana de la Infantesa, articles de diaris, etcètera.

Per últim destacà la importància de la col·laboració dels distints grups, col·lectius, associacions, i persones individuals que hi van participar del projecte. Una col·laboració fonamental, solidària i altruista  per la infantessa que, a més d’encarnar els valors que la mateixa celebració pretén transmetre, demostra la unicitat que existeix entre els col·lectius i la important quantitat de gent que valora la necessitat de realitzar aquest tipus de celebracions com a complement als Nadals que es celebren a la societat actual, alimentats pel consumisme.

NauMicalet_14_12_2015 037 NauMicalet_14_12_2015 054

 

1 Comentari

  1. oscar sierra

    Enhorabuena por la concentración , éxito y elaboración del dia.

    Desafortunadamente, politizada por Compromis, cuando en los tiempos de la republica se intentaban hacer estos actos para evitar el movimiento que acabo con la infame dictadura.

    Espero de corazón , no lo politicen.