A Cau d'Orella

Presentació del llibre “els inicis del cant coral al País Valencià”

Josep Guia aborda en un llibre els inicis del cant coral al País Valencià

La Societat Coral El Micalet i Publicacions de la Universitat de València (PUV) van presentar Els inicis del cant coral al País Valencià. L’Orfeó Valencià El Micalet (1893-1905) amb les intervencions del pedagog musical, Pasqual Pastor, la cap d’edició, Maite Simón, i l’autor

El llibre, una edició ampliada de l’exposició del 125é aniversari de l’Orfeó Valencià El Micalet, combina textos, imatges i premsa (El Pueblo, Boletín Musical, Las Provincias, La Vanguardia, El País…)

Guia aborda un moviment coral d’extracció obrera i republicana, recolzat pels Cors de Clavé de Catalunya; a Alacant, Castelló i València encara que ho centra en la capital i El Micalet, el seu orfeó de referència

L’escriptor considera que “és un motiu d’orgull que una entitat cultural valenciana celebre els 125 anys d’existència i d’activitat al servei de la música, el cant coral, la cultura i la llibertat”

La col·laboració d’entitats com El Micalet, Federació de Cors (Fecocova) i Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), l’Hemeroteca Municipal de València, PUV… ha sigut primordial per a realitzar el llibre

__________________________________________________________________

FOTOGRAFIES

– Presentació llibre Josep Guia 2317.JPG
Peu de foto: D’esquerra a dreta, Pasqual Pastor, Maite Simón i Josep Guia i Marín, en la presentació del llibre Els inicis del cant coral al País Valencià. L’Orfeó Valencià El Micalet (1893-1905).

– Portada.Els inicis del cant coral al PV.jpg
Peu de foto: Portada del llibre Els inicis del cant coral al País Valencià. L’Orfeó Valencià El Micalet (1893-1905).

__________________________________________________________________

DOCUMENTACIÓ

– Societat Coral El Micalet
http://elmicalet.cat/

– Publicacions de la Universitat de València (PUV)
https://puv.uv.es/

__________________________________________________________________

Més informació i contactes de la Societat Coral El Micalet:

– Alexis Moya
Comunicació
Telèf. +34 618 54 68 62

– Meritxell Alcàsser
Secretaria
Telèf. +34 619 541 353

__________________________________________________________________

NOTA DE PREMSA

Josep Guia aborda en un llibre els inicis del cant coral al País Valencià


València, 25 d’octubre de 2019

La Societat Coral El Micalet i Publicacions de la Universitat de València (PUV) van presentar, ahir en la llibreria Fan Set de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, el llibre Els inicis del cant coral al País Valencià. L’Orfeó Valencià El Micalet (1893-1905) de Josep Guia i Marín. A més de l’autor, van intervindre Pasqual Pastor, pedagog musical, i Maite Simón, cap d’edició de PUV.

El llibre, una edició corregida i augmentada de l’exposició commemorativa del 125é aniversari de l’Orfeó Valencià El Micalet, que es va exhibir en la societat musical en 2018, combina textos introductoris amb retalls de premsa de l’època (El Pueblo, Boletín Musical, Las Provincias, La Vanguardia, El País, El Diario de Tortosa, La Corona, El Imparcial, El Correo Español, Nuevo Mundo…) i imatges relacionades (gravats, fotografies…) en el trànsit del segle XIX al XX.

Guia ha basat la seua investigació en hemeroteques no digitalitzades i fonts (publicacions i imatges) accessibles digitalment, planteja el treball de manera cronològica i temàtica i aborda l’evolució d’un incipient moviment coral, “d’extracció obrera i ideologia republicana al País Valencià”, a Alacant, Castelló i València, encara que ho centra, fonamentalment, en la capital i en El Micalet, el seu orfeó de referència.

L’escriptor assegura que el moviment coral “va rebre l’espenta inicial dels orfeons i les agrupacions del Principat de Catalunya, especialment dels Cors de Clavé. Josep Anselm Clavé (Barcelona 1824-1874) va ser el fundador del moviment coral a Espanya. Així i tot, indica que “no va arribar a tindre la solidesa i l’extensió del model perquè faltava el suport d’una societat, sobretot a la ciutat de València, enlluernada per la castellanització de les seues classes dominants”.

Guia afirma que “el lector trobarà moltes notícies inèdites de cors i orfeons” i considera que “és un motiu d’orgull que una entitat cultural valenciana celebre els 125 anys d’existència i d’activitat al servei de la música, el cant coral, la cultura i la llibertat”.

Cultura musical d’arrel popular
Pastor va exposar en la presentació que “ací hi ha hagut sempre una potentíssima cultura musical d’arrel popular en la tradició oral. A Catalunya es va resoldre amb el món coral el que els faltava, nosaltres tenim les societats musicals”. Va defensar l’amateurisme, “és una de les mancançes de la societat des del punt de vista cultural, no s’impulsa”, i va convidar a “no sols a mirar i llegir el llibre, sinó a paladejar les notícies de premsa”.

El pedagog va assegurar que “l’experiència de la Societat Coral El Micalet no és més que un espill que ens dona la crònica de com era el país” i va mostrar la seua admiració pel gran patrimoni arxivístic de l’entitat. Per la seua banda, Simón va subratllar la dilatada i estreta col·laboració de la Universitat de València i El Micalet en diverses iniciatives i activitats culturals.

Contribucions
La contribució de diverses persones i entitats com El Micalet, Federació de Cors de la Comunitat Valenciana (Fecocova), Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), l’Hemeroteca Municipal de València, i PUV, entre altres, ha sigut primordial per a dur a terme la realització del llibre.

Josep Guia (València, 1947), membre de la junta directiva d’El Micalet, és doctor en Matemàtiques i en Filologia per la Universitat de València, on ha sigut Vicerector i professor del Departament d’Àlgebra. Ha publicat treballs de recerca matemàtica, d’assaig sobre la qüestió nacional i la repressió de la dictadura franquista, així com estudis sobre literatura i textos sapiencials.

El Micalet, una societat musical fundada l’any 1893, va ser declarada d’Utilitat Pública en 1978 i es configura com un espai de referència pel seu paper en l’articulació de la societat civil valenciana des de fa 126 anys. L’entitat, sense ànim de lucre, compta amb 554 socis i 163 alumnes a l’escola de música i en el centre autoritzat Institut Musical Giner on s’imparteixen estudis oficials d’Ensenyament Elemental i Professional.

 

 

Portada.Els inicis del cant coral al PV

Presentació llibre Josep Guia 2317