Sala d’Exposicions

Al Micalet, no solament s’ha fet música o teatre, a les parets hi ha bones mostres pictòriques de Sevilla, Segrelles o Nadal; de l’Agrupament d’Aquarel·listes el Micalet, un dels millors de la península. Mostres d’exposicions fotogràfiques, de ceràmica, vidre, ventalls, art floral, jardineria, etc. que han acabat convertint-se en alguns casos, en fires monogràfiques, com Ceràmica i Vidre o Iberflora.

L’any 1996 es consolida un projecte de la mà de Josep Taronger, convertint la Sala d’Exposicions en sala permanent; el 16 d’abril s’inaugura la primera exposició, amb mostres individuals o de vegades col·lectives d’artistes com: Cózar, Pardo, Pla, Vera, Roig, Yuste, o Albert entre altres. Es consolida la Sala al llarg dels anys descobrint nous talents, com el de l’aquarel·lista Max Pérez, la gravadora Katarina Jessen, el col·lectiu Sumac amb tapissos o Maria Lluïsa Aparisi i els seus socarrats força interessants, Paco Calatayud, el ceramista Vicent Oficial, Ximo Michavila, Jarque, Pruden López, del Valle, Amparo Cortés, Francesc Crespo… entre molts altres. I, per commemorar el Dia de la dona treballadora, fins als nostres dies, s’organitzen exposicions temàtiques al voltant de la dona.

Del 4 al 30 de juliol de 2007, una exposició amb panells i vitrines amb manuscrits i material inèdit il·lustrava el títol de l’exposició: “València, la ciutat dels sabuts”, que commemorava el 70é aniversari (04-07-1937) del II Congrés Internacional d’Escriptors per a la defensa de la Cultura. Intel·lectuals de tot el món participaren en defensa de la República, amb 150 delegats de 26 països i abundant presència d’intel·lectuals espanyols, valencians i catalans. La sessió inaugural fou al saló consistorial de l’Ajuntament de València i, el Dr. Negrín, president del Consell de la República, donà la benvinguda als congressistes. Actuaren de comissaris de l’exposició, Cristina Escrivà i Rafael Maestre, sense la tasca d’investigació dels quals, haguera sigut impossible fer-la. El catàleg de l’exposició, editat per la Societat Coral el Micalet, conté 142 pàgines d’abundosa documentació, gravats, fotografies i un DVD. 

El novembre del 2008, Pepa Úbeda es fa càrrec de la Sala d’Exposicions de la Societat Coral El Micalet. L’any 2010, Cristina Escrivà i Moscardó es converteix en la responsable de la sala. Dins la línia expositiva d’aquesta, es pretén alternar tècniques i llenguatges plàstics diversos. A partir del mes de setembre de 2016 la sala d’exposició d’art, s’incorporarà a les dependències que hi formen contigüitat amb l’actual sala d’exposicions, en principi de forma provisional i posteriorment i a mesura que avancen els canvis a l’interiorisme, de manera definitiva. 

Francesc Piera –al costat de Cristina Escrivà– és l’assessor artístic de la Sala d’Exposicions. Francesc Piera Francès, és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de València, en l’especialitat de Pintura. La seua formació acadèmica la completen una gran quantitat de cursos i estudis sobre Museologia, conservació i restauració de béns patrimonials. És de sobres coneguts la seua faceta d’investigador i en el comissariat d’exposicions: la dedicada a Ernest Guasp; la dedicada a la figura de Manuel Monleón per encàrrec de la Biblioteca Valenciana San Miguel dels Reis; així com en l’homenatge al pintor Toni Bernat en la Universitat de València, entre altres. Més de 40 exposicions col·lectives avalen la seua trajectòria específicament artística, que ha sigut mereixedora de diversos premis. Té obra en la Universitat Politècnica de València i en les oficines de la CAM a Alacant. Actualment comparteix el seu temps entre la seua dedicació pròpiament artística, el treball de recerca i el desenvolupament de l’àrdua labor d’estudi i assessorament per al manteniment i recuperació del patrimoni historicoartístic. Tasca aquesta última que realitza incansablement tant individualment com des de l’Associació Gaspar Dies per a la recuperació del patrimoni de la Ribera de la qual forma part. També col·labora en l’Associació Cultural Institut Obrer i en l’Associació Cultural Palmeta, desconstruccions educatives.

Des de gener de 2021, la sala es coordina des del departament de Gestió Cultural del Micalet. Seguim una línia expositiva que, a més de comptar amb noms consolidats del País Valencià, busca obrir l’espai a artistes emergents –destacant les Mostres d’Art #ElMicaletSC–, projectes socials o memorialístics –per exemple “Outsiders”, de Maximina Espeso, o altres vinculats a entitats com l’ACIO, COCEMFE o Intersindical– i mostres d’història de la música –com la producció própia “Els Mestres Giner (1832-1911) i Porter (1942-2011)–, amb la col·laboració de l’IVC.

MOSTRA D’EXPOSICIONS RECENTS

  • “CoEducart 2023” del Sindicat de treballadors i treballadores de l’ensenyament del País Valencià (STEPV Dones), exposada als mesos de maig i juny de 2023 a la Societat Coral El Micalet.
  • “Versos com l’aigua en cistella” de Gracia Gil, exposada al mes de maig de 2023 a la Societat Coral El Micalet.
  • “Poesia i il·lustració. III Mostra d’Art #ElMicaletSC”, exposada al mes d’abril de 2023 a la Societat Coral El Micalet.
  • “Temps de llegenda” d’Óscar Torres, exposada al mes de març de 2023 a la Societat Coral El Micalet.
  • “Margens, Dones, Mirades” de Concha Martínez Giménez, exposada al mes de març de 2023 a la Societat Coral El Micalet
  • “Dones il·lustrades” de Àfrica Abril, exposada al mes de gener de 2023 a la Societat Coral El Micalet
  • “Sense barreres”, exposició a càrrec de COCEMFE València, amb l’impuls de Caixa Popular i col·laboració de l’Ajuntament de València, exposada al mes de desembre de 2022 a la Societat Coral El Micalet
  • “Perfils” de Rosario Moscardó, exposada al mes de juliol de 2022 a la Societat Coral El Micalet
  • “Tristornus”, de Roberto Català, comissariada per Adrián Oliver, exposada al mes de juny de 2022 a la Societat Coral El Micalet.
  • “Dones de l’Institut Obrer de València”, comissariada per l’ACIO, exposada de l’11 d’abril al 2 de maig de 2022 a la Societat Coral El Micalet.
  • “50 aniversari de l’Orfeó Valencià”, produïda per Josearte, exposada al mes de maig de 2022 a la Societat Coral El Micalet.
  • “Som Diversitat. II Mostra d’Art #ElMicaletSC”, producció pròpia, exposada del 18 de gener al 13 de febrer de 2022 a la Societat Coral El Micalet.
  • “Despertem els sentits. Festa de la Infantesa”, producció pròpia, exposada del 7 de desembre de 2021 al 16 de gener de 2022 a la Societat Coral El Micalet.
  • “Els Mestres Giner (1832-1911) i Porter (1942-2011). 10 anys sense Salvador Porter, 110 anys sense Salvador Giner”, producció pròpia amb la col·laboració de l’IVC, exposada de l’1 de novembre al 6 de desembre a la Societat Coral el Micalet.
  • “Outsiders”, de Maximina Espeso, exposada del 26 de setembre al 26 d’octubre de 2021 a la Societat Coral El Micalet.
  • “Eclèctica”, de Paco Lara, exposada del 29 de juny al 30 de juliol de 2021 a la Societat Coral El Micalet.
  • “35 aniversari de l’Institut Obrer”, comissariada per l’ACIO, exposada al mes de juny de 2021 a la Societat Coral el Micalet.
  • “Connexió B21”, de Pasqual Boqueta, exposada de l’1 de juny al 28 de juny de 2021 a la Societat Coral El Micalet.
  • “Llibertat d’expressió. I Mostra d’Art #ElMicaletSC”, producció pròpia, exposada del 3 al 31 de maig de 2021 a la Societat Coral El Micalet.
  • “Dones a la València republicana”, comissariada per l’ACIO, exposada del 8 de març al 3 de maig de 2021 a la Societat Coral El Micalet.
Cistella de la compra0
No hi ha productes a la cistella!
Continua comprant
0

#sommicalet

ENTRADES EXHAURIDES: Encara pots fer la teua aportació solidària amb la FILA ZERO i col·laborar en una nit amb artistes excepcionals, el 14 de novembre a les 20h al TEATRE MICALET.

COL·LABORA AMB LA FILA ZERO!

Si no pots vindre, també pots col·laborar amb una donació.

Dona ACÍ