Isabel Robles i Carraixet, Miquelets d’Honor 2023

La cerimònia clou amb èxit el Novembre Cultural, una setmana intensa d'activitats a València

La 36a edició dels Miquelets d’Honor destaca la defensa de la identitat i la diversitat
La cerimònia clou amb èxit el Novembre Cultural, una setmana intensa d’activitats a València

València, 26 d’octubre de 2023

Ahir, dissabte 25 de novembre, la Societat Coral El Micalet va celebrar la cerimònia de lliurament dels Miquelets d’Honor, una distinció que reconeix el compromís amb la llengua, la cultura i el País. L’acte va servir com a cloenda del Novembre Cultural, una setmana plena d’activitats que han enriquit la vida artística i acadèmica de la ciutat de València. La cerimònia va comptar amb la presència de representants polítics, cívics i institucionals, reforçant la importància d’aquests guardons en la defensa de la cultura i la identitat valencianes.

L’acte va ser conduït per l’actriu i directora de la Companyia de Teatre Micalet (CTM), Pilar Almeria, oferint una vetllada rica en emoció i significat. Al seu parlament el president del Micalet, Tonetxo Pardiñas va animar els presents a implicar-se activament i donar suport a les entitats que, com la Societat Coral El Micalet treballen per la nostra llengua, cultura i drets com a valencians. “No hem d’esperar que algú ens faça la feina; cadascú de nosaltres ha d’activar-se, ha de preparar-se per actuar, ha de col·laborar per fer fortes les entitats cíviques”. Ficaren música i palmes Noe & Joanjo, així com Carraixet. També hi hagué un moment per recordar que la data va coincidir amb el dia internacional per l’eliminació de la violència envers les dones. La nit dels Miquelets d’Honor no fou només un reconeixement, sinó també una celebració de la vitalitat cultural de la qual gaudim.

En aquesta 36a edició es va retre homenatge a la poeta Isabel Robles i al grup musical Carraixet. La poeta, assagista, professora i traductora nascuda a Alhambra, Ciutat Real, el 1948, va rebre el Miquelet d’Honor Individual, per dedicar la seua vida a la promoció de la llengua, destacant el seu profund compromís social i la representació de les dones a la seua obra. Llicenciada a la Universitat de València i

Bachelor of Arts al Lewis and Clark College —Portland, Oregon—. Ha publicat treballs sobre literatura escrita per dones (—Virginia Wolf, Kate Chopin, Isabel-Clara Simó, Carme Riera…)—, ha col·laborat en l’obra Double Minorities of Spain (1994), amb textos sobre Carmelina Sánchez Cutillas, Maria Ibars, Beatriu Civera, Fina Cardona, Teresa Pascual, Maria Fullana… i ha publicat treballs sobre Josep Palacios, Jaume Pérez Montaner, Pere Bessó i Joan Fuster. Ha escrit els poemaris L’Espiral (1993), Llibre dels adéus (2009), Les bates i altres poemes (2013) i Han vingut les roselles (2023). Premi Lletra Lila (2017), la seua obra ha enriquit el panorama literari dels territoris de parla catalana i més enllà.

D’altra banda, el grup Carraixet, originari de Tavernes Blanques, va ser distingit amb el Miquelet d’Honor Col·lectiu, per ser un referent essencial en la promoció de la música folk en valencià. La seua contribució ha transcendit fronteres, connectant amb audiències arreu del món. Cinquanta-un anys als escenaris: diuen que quan Lleonard Giner, amb Carme Roig sempre al costat, va emprendre el camí en l’àmbit de la Nova Cançó, no s’imaginava que les seues filles i una néta seguirien escampant el seu projecte, mig segle després, arreu el País Valencià. L’evolució musical i artística del grup ha anat paral·lela a la lluita contra totes les desigualtats, en llengua, país, feminisme, democràcia… Els discos editats recorren des de la recuperació de temes populars fins a temes actuals, amb lletres de denúncia, ironies, bells sons i melodies de terra ferma i mar enllà, ara de les mans i la veu de Mari, Eva, Miry, Vanessa i Carme. Cinc dones que canten en valencià, valentes, valencianes i solidàries.

L’interès acadèmic també va ser part destacada de la setmana del Novembre Cultural, amb les conferències de Gemma Pasqual i Jaume Sastre. També poguerem participar a les presentacions, tant dels llibres guardonats als Premis Miquelet 2022 —amb Mireia Ferrando Simón, Jaume Miró, Mireia Bosch Llícer i Maria Josep Llícer Mauro— com de “Cançons populars per a cor mixt”, del mestre Miquel Juan, amb l’actuació dels orfeons d’El Micalet i de Massanassa. El Grup de Danses Alimara i el Grup Instrumental Salvador Giner, oferiren actuacions en homenatge al Mestre Salvador Giner. Amb tot aquest ventall d’esdeveniments culturals, es consolida un any més el compromís de la Societat Coral El Micalet amb la promoció de la cultura.

Amb aquestes activitats, la Societat Coral El Micalet reafirma el seu paper com a referent a València, amb la preservació de la llengua i la riquesa cultural del País Valencià com a eixos fonamentals.

Escola de Teatre
La Societat Coral el Micalet amplia la seua oferta educativa i cultural amb una escola de teatre en el centre de València que ha començat a rodar enguany, amb un programa encaminat a millorar la concentració, comunicació i habilitats socials dels alumnes, amb la presència de professorat expert.

L’Escola de Teatre el Micalet, un projecte innovador de la societat musical, implementarà exercicis i tècniques en forma de jocs escènics per a desplegar la comunicació vital i l’autoconeixement, tant corporal com vocal. El grup d’adults, cada dimarts, de 18:30h a 21:00h, admet encara matrícules.

El Micalet, des de 1893
El Micalet, una societat musical fundada l’any 1893, va ser declarada d’Utilitat Pública en 1978 i es configura com un espai de referència per la seua important activitat educativa i cultural, així com pel seu paper en l’articulació de la societat civil valenciana. L’entitat, sense ànim de lucre, compta amb l’Escola de Teatre, l’Escola de Música Matilde Salvador i l’Institut Musical Giner, on s’imparteixen estudis oficials d’Ensenyament Elemental i Professional.
És membre de la de la FECOCOVA i de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, grans moviments associatius al qual aporta una dilatada història i el gran patrimoni musical que atresora des de fa cent trenta anys. També és membre i de la Federació de Cors de Clavé, per la qual ha sigut recentment guardonat amb el Premi a la Trajectòria Claveriana.

No et pares ací

Altres notícies d'interés

COMIAT DEL MICALETER TONI BARGUES

Lamentem el traspàs del nostre amic i company incansable de lluites, Toni Bargues. Un gran Micaleter i destacat patriota sempre fidel a la llengua i

Segon centenari del naixement del Mestre Anselm Clavé

La Societat Coral el Micalet, junt a la Federació de Cors de Clavé, varen oferirem un concert coral d’homenatge al Mestre Anselm Clavé, impulsor de les agrupacions corals, pel segon centenari del seu naixement i el 150è aniversari del seu traspàs.

Acompanyaren a l’Orfeó del Micalet, la Coral de la Vall d’Aro, la Coral La Igualtat, de Gavà i l’Orfeó Manuel Palau.

Acte central del centenari del poeta Vicent Andrés Estellés

“No podran res davant d’un poble unit, alegre i combatiu.” A #València la presidenta @gemmapasqual acompanyada del vicepresident Tonetxo Pardiñas a l’acte central del centenari del poeta Vicent Andrés Estellés. #CentdEstellés

Cistella de la compra0
No hi ha productes a la cistella!
Continua comprant
0

Ajuda al Micalet!

Pots ajudar al finançament independent de la Societat Coral El Micalet adquirint un bo d'ajut retornable per 100€.

Cada any, a partir del cinqué any d’emissió, es retornarà una desena part dels bons adquirits que tinguen una antiguitat de tres anys, decidida mitjançant sorteig públic. Els bons no generen interessos.