Les Magues de Gener omplin de música i tradició els carrers de València

La Cavalcada de les Magues de Gener ha omplert els carrers de València en la seua vuitena edició.

La Cavalcada de les Magues de Gener ha omplert els carrers de València en la seua vuitena edició. Organitzada per la Societat Coral el Micalet, aquest punt final de la Festa de la infantesa suposa la consolidació d’una celebració alternativa pel solstici d’hivern, organitzada des de la societat civil valenciana.

Amb un gran èxit de convocatòria, el públic que es plantà a les voreres dels carrers de la Pau i Sant Vicent ha gaudit de la col·laboració solidària i altruista de més 550 persones de 40 agrupacions, com muixerangues, gegants i cabuts, colles, corals, batucades, grups de dansa, professionals del circ o diferents associacions culturals. L’actuació de Pau Alabajos —amb “Utòpics, idealistes, ingenus”— donà pas a les Magues de Gener.

En els seus discursos, ens parlaren dels ideals que representen. La maga Llibertat va fer un crit “per la pau de tots els pobles”; Igualtat va declarar que el seu desig és que tot el món “tinga les mateixes oportunitats, les mateixes condicions i els mateixos drets”, mentre que Fraternitat-Sororitat declarà que “oferir la nostra mà a qui necessite ajuda i exercir la tolerància ens enriqueix”. S’acomiadaren amb el crit de “Felicitat, pau i cultura”, amb la companyia de l’alcalde de València, Joan Ribó. L’any 2023 les magues han sigut Maria Colomer —actriu, pedagoga teatral i directora—; Àngela Escribano —formadora en prevenció de violència de gènere— i Irina Yellows —poeta, pedagoga i orientadora educativa.

Aquesta Cavalcada suposa el retorn al recorregut habitual, després dels dos anys en els quals s’hagué d’adaptar per la pandèmia. Des dels primers colps de la percussió de les batucades al Parterre, a la muixeranga conjunta sota el balcó de l’Ajuntament, tot fou un seguit de música i ritme. Hi hagué lloc també per a les arts escèniques, amb un grup de pallasses i altre que recità poemes infantils d’autors i autores valencianes. Les manifestacions artístiques tradicionals són un dels punts forts d’aquesta festa, on a més de les muixerangues s’han fet fortes les colles de dolçaina i tabal, les corals i els grups de danses valencianes i internacionals. El lema “Salvem el planeta” fou enarbrat per un grup de sufragistes, així com per les associacions de bicicletes, escoles i ludoteques participants.

Al llarg de la cavalcada es repartiren diferents obsequis i records, com els contes “Matilde Salvador. Una vida musical”, llibretes fetes a mà per Paco Duart, roses de paper de Francesc López, punts de llibre, polseres, caramels i xapes de la Festa de la infantesa.

Il·lusió i treball

Cristina Escrivà, coordinadora del projecte i membre de la junta directiva de la Societat Coral el Micalet, ha destacat “la il·lusió que es desprén de totes les persones participants, que tenien tantes ganes de tornar a actuar als carrers”. Una festa que “té com a precedent històric el corpus o secció infantil de la celebrada pel Ministeri d’Instrucció Pública i Belles Arts en 1937 per a les xiquetes i xiquets refugiats i evacuats per la guerra”.

Per altra part, Tonetxo Pardiñas, president de societat musical, ha celebrat que la cavalcada “millora encara més any rere any”, i tot el que ha avançat d’ençà que en 2015 es plantejaren la idea fins hui en dia. Ha agraït la seua feina a totes les persones que hi ha darrere de la festa: “a les agrupacions que ixen, per suposat, però també a altres que es queden en un segon pla, fent tasques d’organització i logística”.

Festa de la infantesa

La Cavalcada és la part més visible de la Festa de la Infantesa: Durant aquesta, les tres magues han enviat cartes als xiquets i xiquetes els tutors dels quals ho sol·licitaren, a través de la web del Micalet, adjuntant un retallable temàtic i uns contes. A més de les activitats a la seu de la Societat Coral el Micalet: exposicions com “Dones il·lustrades” —d’Àfrica Abril—, i “Matilde Salvador. Una vida musical” —fins al 13 de febrer, amb material original de l’Institut Valencià de Cultura i del Micalet—; el recital “Salvem el planeta”, en col·laboració amb l’AELC; tallers de treballs manuals o projecció de documentals. Encara roman oberta la convocatòria de la III Mostra d’Art #ElMicaletSC: “Poesia i il·lustració”, enfocada a propostes que barregen les dues disciplines.

Les cançons del llibre “Música i versos a l’escola” s’han compartit a les xarxes del Micalet i de la Festa de la infantesa, i s’ha fet arribar als centres educatius del barri, i a tots aquells que ho sol·liciten. Aquesta publicació, que conté un CD amb les gravacions, compta amb les partitures de Gabriel Benavides, Francisco Javier González Arnal i el grup Klimt; i amb els textos d’Alba Fluixà, Roser Furió, Marc Granell, Encarna Sant-Celoni i Víctor Benavides.

El Micalet, des de fa 130 anys

El Micalet, una societat musical fundada l’any 1893, va ser declarada d’Utilitat Pública en 1978 i es configura com un espai de referència per la seua important activitat educativa i cultural, així com pel seu paper en l’articulació de la societat civil valenciana. L’entitat, sense ànim de lucre, compta amb l’Escola de Teatre i amb l’Escola de Música Matilde Salvador, d’ensenyaments no reglats, i el centre autoritzat Institut Musical Giner on s’imparteixen estudis oficials d’Ensenyament Elemental i Professional.

És membre de la Federació de Cors de la Comunitat Valenciana (FECOCOVA), de la Federació de cors de Clavé i de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), a les quals aporta una dilatada història i el gran patrimoni musical que atresora des de 1893.

__________________________________________________________________

FOTOGRAFIES

– 01 Magues de Gener 2023.

Peu de foto: Les Magues de Gener 2023. 

– 02 Cavalcada Magues de Gener 2023.

Peu de foto: Cavalcada de les Magues de Gener en 2023. 

– Cartell Magues de Gener 2023.jpg

Peu de foto: Cartell de la Cavalcada de les Magues de Gener 2023.

– Més fotografies de la Festa de la Infantesa

https://drive.google.com/drive/folders/1LGxDvrxv7-I2mayrxvozVWsTLzGJCzkM

__________________________________________________________________

VÍDEOS

–Vídeos de la Cavalcada de la Festa de la Infantesa

https://drive.google.com/drive/folders/1LGxDvrxv7-I2mayrxvozVWsTLzGJCzkM

__________________________________________________________________

ÀUDIOS

– Cançons incloses en el llibre Cançons laiques 

https://drive.google.com/drive/folders/1LGxDvrxv7-I2mayrxvozVWsTLzGJCzkM

__________________________________________________________________

DOCUMENTACIÓ

– El Micalet

EL Micalet SC 2023

– Facebook. Fiesta de la Infantesa. Magues de Gener

https://www.facebook.com/maguesdegener/?eid=ARDSKHpk7GgwIUWo7MaejrQobfzItXqkI6iL7Dr6rldqJxm2I5OQmU6ue_WXiEXQKCALiz9RPgMwLqHR

No et pares ací

Altres notícies d'interés

Concert Cent Estellés

La Societat Coral el Micalet. El dia 19 de maig a Tortosa (Baix Ebre), a l’auditori Felip Pedrell, s’estrenà el concert de cant coral en homenatge a Vicent Andrés Estellés, en l’any 100 Estellés

Cistella de la compra0
No hi ha productes a la cistella!
Continua comprant
0

Ajuda al Micalet!

Pots ajudar al finançament independent de la Societat Coral El Micalet adquirint un bo d'ajut retornable per 100€.

Cada any, a partir del cinqué any d’emissió, es retornarà una desena part dels bons adquirits que tinguen una antiguitat de tres anys, decidida mitjançant sorteig públic. Els bons no generen interessos.