Societat Coral El Micalet

ENTITAT D'UTILITAT PÚBLICA

Miquelets d'Honor

Els Miquelet d’Honor s’atorguen, des de l’any 1988, per acord de la Junta Directiva de la Societat Coral el Micalet a aquelles persones i entitats que, per la seua trajectòria cívica o cultural en defensa de la nostra identitat nacional, en siguen mereixedores.

Des de 2005, coincidint amb el centenari de la Societat Coral el Micalet, es donen de dues formes: a títol individual (persones) i a títol col·lectiu (entitats).

Isabel Robles Gómez (Miquelet individual 2023)

Per dedicar la seua vida a la promoció de la llengua, destacant el seu profund compromís social i la representació de les dones a la seua obra.

Plataforma per la Llengua (Miquelet col·lectiu 2022)

Per promoure la llengua pròpia com a eina de cohesió, amb l’objectiu de poder viure plenament en català.

David Garrido (Miquelet individual 2022)

Per la seua tasca investigadora, caracteritzada pel compromís amb la llengua i amb la nostra història.

Institut d’Estudis de La Vall d’Albaida (Miquelet col·lectiu 2021)

Per fomentar la creació i la difusió de la cultura, vertebrar la comarca i estimular l’intercanvi amb altres comarques i realitats.

Mercè Teodoro (Miquelet individual 2021)

Per la defensa dels drets de les dones, així com de persones, entitats i partits progressistes, amb actuacions rellevants en favor de la unitat i l’ús del català.

Companyia Teatre Micalet (Miquelet col·lectiu 2020)

Per l’activitat al foment de la llengua, la cultura i la resiliència del projecte impulsat durant 25 anys.

Antoni Furió (Miquelet individual 2020)

Per la seua la trajectòria cívica com a investigador d’Història Medieval i membre de l’Institut d’Estudis Catalans.

Associació Cultural Amics de Joan Valls (Miquelet col·lectiu 2019)

Per la seua labor cívica, defensa de la cultura i reivindicació de l’obra del poeta Joan Valls a la qual dóna nom.

Manuel Molins (Miquelet individual 2019)

Per la seua a trajectòria com a professor, dramaturg, director escènic, assagista, referent del teatre valencià

Federació de Cors de Clavé (Miquelet col·lectiu 2018)

Per ser una expressió cultural excelsa de i per la classe treballadora des de 1887.

Jaume Pérez Montaner (Miquelet individual 2018)

Per la seua lluita personal en defensa de la llengua i les llibertats democràtiques, com a referent universal de la literatura valenciana.

Associació de Juristes Dones d’Alzira (Miquelet col·lectiu 2017)

Pel seu treball en un camp tan poc permeable a la nostra llengua i cultura com és la judicatura. 

Maria Conca (Miquelet individual 2017)

Per tota l’experiència de treball i lluita al servei del País i de la nació sencera. 

Falla Arrancapins (Miquelet col·lectiu 2016)

Pel seu lligam amb el poble valencià, el seu suport als fallers objectors i insubmisos i la recuperació del folklore tradicional.

Marc Granell (Miquelet individual 2016)

Per la seua lluita personal en defensa de la llengua i les llibertats democràtiques, com a referent universal de la literatura valenciana.

Associació Cultural “El Tempir” d’Elx (Miquelet col·lectiu 2015)

Per la seua tasca en defensa del valencià al sud del País Valencià.

Manuel Boix (Miquelet individual 2015)

Per la seua llarga i prestigiosa trajectòria en el món de l’art.

Assemblea de Veïns de Benimaclet (Miquelet col·lectiu 2014)

Per la seua lluita des de els anys 80 a totes les reivindicacions socials, tant del barri, com de la ciutat i del País.

Lluís Miquel Campos (Miquelet individual 2014)

Els pioners són les persones valentes que ens van obrint camins. Aquest és el cas de Lluís Miquel. Qui ho és, però, ho és sempre. Després d’obrir portes amb la cançó, li les va obrir a molts més al camp de la producció audiovisual i musical amb els estudis Tabalet. Un gran treball pel País que potser no hem sabut valorar bé.

Obrint Pas (Miquelet col·lectiu 2013)

Quan ningú creia, ells van creure. I ens han deixat 20 anys de música per a nosaltres i els nostres fills. Obrint Pas a ajudat a perdre la por a cantar en valencià arreu del món. Ens han fet sentir l’orgull propi per allò que feien ells. Els hem fet nostres.

Rafael Sena (Miquelet individual 2013)

D’ell podíem dir que és un dels incombustibles de la ciutat de València. La estima pel País Valencià la seua ciutat i ha fet que, al llarg de la seua vida estudiés diferents aspectes de la història, de la vida de València, teatres, carrers, …

Falla Na Jordana (Miquelet col·lectiu 2012)

En el món de les falles cal destacar el treball i el saber fer de Na Jordana. On la nostra cultura es respecta i es defensa. Les seues falles, els seus betlems, el seu Tirant de lletra, ens fan presents llengua, cultura i tradicions; totes ells nostres. Malgrat que l’encarcarament regnant no sap reconèixer el seu treball, ells, fidels al País, continuen.

Isabel-Clara Simó (Miquelet individual 2012)

És alcoiana i una de les autores modernes més importants de literatura catalana. A més, és una persona lluitadora i implicada en nombroses activitats, cíviques i polítiques sempre en defensa dels Països Catalans.

Centre d’Estudis Contestans (Miquelet col·lectiu 2011)

El treball d’investigació, rigorós i i discret, que du a terme des de Cocentaina i en altres nombrosos llocs, ens fa sentir orgull d’aquests valencians que ens recorden la nostra història; aquesta història que ens volen amagar.

Maria del Mar Bonet (Miquelet individual 2011)

Des de Mallorca, ha sigut, al llarg de la seua carrera musical, la gran veu dels Països Catalans. La seua estima pel País Valencià, ens ompli de goig. El seu treball per la nostra cultura, ens esperona a continuar treballant.

Antoni Miró (Miquelet Extraordinari 2011)

Antoni Miró, alcoià, és la millor representació de l’artista compromés amb el nostre País, la nostra cultura i la nostra gent. Amic dels amics, guarda present memòria d’un altre gran lluitador, l’Ovidi.

Escola Valenciana (Miquelet col·lectiu 2010)

Escola Valenciana és la més gran demostració de com un poble pot treballar organitzadament, de nord a sud del nostre País Valencià, per defensar la nostra llengua i garantir un ensenyament públic, en valencià, de qualitat, laic i arrelat al Medi.

Didín Puig (Miquelet individual 2010)

Com a dona i com a valenciana, Didín ens demostra com pots sempre enfrontar-te a allò que hi haja i, sigues on sigues, ací o a París, pots treballar pel teu País; per la teua cultura. Això, al llarg d’una vida, sense descans.

Josep Luís Bausset i Ciscar (Miquelet Extraordinari 2010)

La fidelitat al seu País, indestructible al llarg dels seus 101 anys, fa d’en Bausset un exemple per a tots nosaltres. Sense escarafalls, discretament, ens va ensenyar a no defallir en la defensa de la nostra cultura i els nostres drets.

Salvem el Botànic (Miquelet d’Honor 2009)

Per la lluita mantinguda contra l’especulació del territori… Per la defensa aferrissada de l’entorn del Jardí Botànic, integrant-hi els espais del voltant, amb visió de futur.

Enric Solà i Palerm (Miquelet d’Honor 2009)

Per l’activitat incansable, les publicacions com a estudiós i divulgador del dret foral valencià, fent possible la seua actualització i recuperació legal.

Vicent Partal (Miquelet d’Honor 2008)

Per ésser un professional com cal, defensant des de VilaWeb tots els camps de la informació, donant el punt de vista de la nostra realitat nacional, front a l’ocupació quotidiana que ens envolta.

Assoc. Tractat d’Almisrà (Miquelet d’Honor 2008)

Per reproduir la nostra història amb la fidelitat que li pertoca, per a que les futures generacions no obliden d’on venim i on volem anar.

Per l’Horta (Miquelet d’Honor 2007)

Per la defensa de les terres que la barbàrie ha arrabassat. Per la defensa del paisatge que envolta la ciutat de València i que els depredadors van engolint-se amb el negoci de la rejola.

Paco Muñoz (Miquelet d’Honor 2007)

Per ensenyar a cantar als xiquets, futur del poble, les cançons populars. Per cantar a les nostres muntanyes, rius i fonts. Per cantar amb eixa candidesa en que sols tu saps fer-ho.

Vicent Pitarch i Armela (Miquelet d’Honor 2006)

Per ensenyar amb dignitat els drets que tots tenim com a poble… Per estar lluitant des de les institucions i mantenir-te exemplarment en la línea política que pertoca, en defensa de la nosta cultura.

Fundació Sambori (Miquelet d’Honor 2006)

Per la defensa aferrissada de la llengua i l’organització de concursos on participen milers de xiquets de tot el País Valencià. Per ser el suport d’Escola Valenciana.

Muixeranga d’Algemesí (Miquelet d’Honor 2005)

Per la vostra música… Pels vostres castells, pilars i torres d’hòmens, dones i xiquets, que heu escampat arreu les terres del nostre domini lingüístic.

Carles Santos (Miquelet d’Honor 2005)

Per la revolució en la interpretació de la música… Per la metamorfosi produïda en les bandes de música que dirigeixes. Pel teu talent musical.

Joan Francesc Mira i Casterà (Miquelet d’Honor 2004)

Per dedicar tota una vida a la investigació històrica, ser un escriptor talentós que ha reproduït en la seusa literatura una aproximació històrica dels fets que ens identifiquen al llarg dels segles com a poble valencià.

Manuel Muñoz (Miquelet d’Honor 2003)

Per considerar-te un valencià més i demostrar a tothom que són valencians no solament els qui han nascut ací, sinó tots els que hi viuen i treballen al País Valencià i tenen voluntat de ser-ho.

Salvador Mercado (Miquelet d’Honor 2002)

Per haver dignificat el folklore valencià a través d’Alimara, estudiant-lo, catalogant-lo, ensenyant-lo i divulgant-lo, per a que siga conegut i estimat per la resta del poble.

Ximo Michavila (Miquelet d’Honor 2001)

Per ensenyar el dibuix i les arts plàstiques a generacions de mestres. Per deixar una excel·lent i abundosa obra pictòrica i haver estat sempre un artista compromés, sense oblidar mai les seues arrels.

Josep Iborra (Miquelet d’Honor 2000)

Per una vida dedicada a la investigació històrica. Per la creació dels cursos de valencià de l’ICE de la Universitat de València, amb la voluntat d’incorporar la llengua al nivell universitari.

Centre Excursionista (Miquelet d’Honor 1999)

Per treball de recuperació de topònims i marcació de les vies i senders de les muntanyes valencianes, acostant el medi a tots els ciutadans.

Universitat de València (Miquelet d’Honor 1998)

Per la defensa de la unitat de la llengua, des del prestigi de la màxima institució docent valenciana.

Al Tall (Miquelet d’Honor 1997)

Per posar el folk valencià als cims més alts… Per fer cultura per al poble des de la cançó, per una lluita compromesa.

Enric Valor i Vives (Miquelet d’Honor 1996)

Per l’impressionant legat de tota una vida dedicada a escriure… Per la fastuosa riquesa lingüística, una narrativa meravellosa i unes descripcions de paisatges sense parangó.

Carme Miquel i Diego (Miquelet d’Honor 1995)

Per la lluita incansable en la implantació del valencià a les escoles. Per la lluita mantinguda des dels sindicats de mestres (SET). Per la creació i la tasca d’Escola Valenciana.

Ovidi Montllor (Miquelet d’Honor 1994)

Per donar a tots els que estimem la llengua eixe tarannà tan personal, eixa màgia tan singular de totes les teues cançons.

Ramon Lapiedra (Premi Extraordinari Miquelet 1993)

Per la defensa aferrissada de la llengua, des del càrrec de Rector de la Universitat de València.

Francesc Ferrer i Pastor (Premi Extraordinari Miquelet 1993)

Per tota una vida dedicada a la recopilació lexicogràfica del valencià plasmada en una abundosa obra publicada.

Matilde Salvador (Miquelet d’Honor 1993)

Per posar la música al més alt nivel… a l’abast de la cultura dels valencians. Per posar-li música a aquest País.

Eliseu Climent i Corberà (Miquelet d’Honor 1992)

Per tota una vida consagrada i dedicada a la política i la cultura del País Valencià i de les terres de parla catalana.

Francesc de P. Burguera (Miquelet d’Honor 1991)

Pel bon fer d’un polític honest i honrat. Pel bon fer d’un periodista compromés i conseqüent.

Vicent Ventura i Beltran (Miquelet d’Honor 1990)

Per la lluita d’un home d’esquerres, defensor del País i precursos de les institucions europees.

Enric Soler i Godes (Miquelet d’Honor 1989)

Per la seua lluita personal en defensa de l’identitat nacional del País Valencià.

Enric Tàrrega i Andrés (Miquelet d’Honor 1988)

Per la seua lluita personal en defensa de l’identitat nacional del País Valencià.